ápr
12

Az utóbbi pár napban több olyan beszélgetésben vettem részt, aminek az volt a témája, miért is jó vagy nem egy párnak, ha esküvőszervező segít a nagy nap eseményeinek megszervezésében. Miért kellene ezzel egy idegent megbízni, hiszen ki más tudná a legjobban, hogy mit szeretnének, mint maga a pár? Egy-két telefon, böngészés az interneten, néhány személyes találkozás és ezzel el is van intézve. Arról nem is beszélve, hogy a család, a barátok biztosan fognak segíteni, így igazán nincs szükségünk egy olyan ember segítségére, akinek még fizetnünk is kell.

Naív dolog elhinni és komolyan venni azokat az állításokat, hogy Magyarországon az esküvőszervezés ingyenes és a párnak nem kerül egy fillérjébe sem. Ha igaz lenne, gondoljunk csak bele, ez az ország lenne az egyetlen, ahol ez így lenne. Szerintem nincs az az ember, aki több hónapig ingyen dolgozik, még akkor sem, ha azt állítja, hogy a szolgáltatóktól kapja jutalékát. Hiszen, ez egy változó dolog, vagy fölajánlja a szolgáltató a további munkák reményében, hogy fizet jutalékot a rendezvényszervezőnek, vagy nem. Viszont, ha az esküvőszervező azt mondja a párnak, hogy munkája a pár számára ingyenes, akkor számíthattok arra, hogy csak és kizárólag azokat a szolgáltatókat fogja számotokra ajánlani, akik valóban fizetnek neki, de akkor nem a ti elképzeléseitek valósulnak meg, hanem az ő érdekei érvényesülnek. Sok esetben pedig a szolgáltatási árakat még megfejeli bizonyos százalékkel, így a szolgáltató is fizet és a pár is fizet neki.

Azokban az országokban, ahol sokkal nagyobb hagyománya van ennek a nagyon szép szakmának, ez úgy működik, mint minden más szolgáltatás. Az esküvőszervező az esküvő és a feladat nagyságától, sokrétűségétől függően már a tényleges megbízás és szerződéskötés előtt kikalkulálja a vállalási árat, azaz a munkadíját, azt  a párral természetesen előre közli. Így ők eldönthetik, hogy a szakember által szervezett profi munkáért nekik megéri-e az adott esküvőszervezőt megbízni, vagy nem. Ha megállapodnak, kezdődhet a közös együttműködés. Ettől kezdve az esküvőszervezőnek kötelessége maximálisan a pár édekeit - beleértve az anyagi szempontokat is - és igényeit szem előtt tartani, és azt a szolgáltatók felé közvetíteni. A szervezés és előkészületek során őket mindenben képviseli, munkájában maximálisan arra törekszik, hogy a pár és a család elképzelési valósúljanak meg.  Az esküvő napján pedig kora reggeltől akár másnap hajnalig felügyeli az eseményeket, a szolgáltatók munkáját, segíti a párt és a családot, minden felmerülő problémát igyekszik megoldani.

Természetesen ennek a munkának az alapja a kölcsönös bizalom és szimpátia. A pár számára nem mindegy, hogy ki az az ember, akihez akár heteken, hónapokon keresztül bármikor fordulhatnak tanácsért, megbeszélhetik vele felmerülő kérdéseiket, számíthatnak szakmai tapasztalataira. Nem mindegy az sem, hogy kinek a kezébe adnak adott esetben több 100.000 Forintot, vagy még többet, hiszen az esküvőszervező munkájának része a szolgáltatók kifizetése is.

Szerencsére már Magyarországon is vagyunk jónéhányan, akik mindezek figyelembe vételével, komoly szakmai tudással és háttérrel, maximális elhivatottsággal dolgozunk. Szeretnénk és munkánkkal azon vagyunk, hogy ez az enyhén szólva kaotikus állapot és valljuk be őszintén sokszor nem alaptalan bizalmatlanság, mely ma ezt a szakmát jellemzi, mihamarabb pozitív irányba változzon.

Néhány jótanács, ami segít abban, hogyan válasszatok munkájához értő, profi esküvőszervezőt:

Óvakodjatok az alábbiaktól:

"Megszerveztem a barátnőm esküvőjét, vagy a sajátomat és úgy döntöttem, hogy most már ezzel fogok foglalkozni.... "

"Az esküvőszervezés számotokra ingyenes, nem kerül pénzbe.."

Az "eskövőszervező" weboldala ingyenes, vagy tele van hírdetéssel, igénytelen, a megadott email-cím különböző ingyenes levelezési rendszerre utal (freemail, gmail, stb.).

 

Folytatjuk....

 

Darvas Piroska

esküvői tanácsadó, esküvőszervező

www.pontnektek.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pontnektekeskuvoszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr371906775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása