ápr
6

Mi a polgári esküvői szertartás?

A magyar jogszabályok értelmében az anyakönyvvezető által megkötetett és bejegyzett házasság számít érvényesnek és az erről szóló dokumentum pedig a házassági anyakönyvi kivonat. Ez az az esküvői szertartás, amely nélkülöz mindenféle vallásos elemet. Magyarországon általában a területileg illetékes anyakönyvi hivatal házasságkötő termében kerül sor leggyakrabban a polgári házasságkötések megtartására.

Melyik anyakönyvi hivatalba kell menni?

Általában a lakhely szerinti polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalát szokták felkeresni a párok házasságkötés céljából. De természetesen lehetőség van bármelyik anyakönyvi hivatalhoz elmenni és a házassákötési szándékot bejelenteni. Célszerű ezt aszerint eldönteni, hogy vagy a lakhelyhez, vagy az esküvői vacsora helyszínéhez legyen közel.

Mi szükséges a házaságkötéshez és mennyivel előbb érdemes bejelentkezni?

A magyar jogszabályok szerint az esküvő előtt legkorábban 6 hónappal lehet házaságkötési szándékot bejegyeztetni az illetékes anyakönyvi hivatalnál. Magyar állampolgárok esetében ehhez szükséges okmányok: születési anyakönyvi kivonat, érvényes személyi igazolvány vagy útlevél. Ha valamelyik fél már elvált, az erről szóló bírósági végzés másolata. Ha bármelyik fél külföldi állampolgár, minden szükséges dokumentumot az Országos Fordító Irodánál kell lefordítattni és közjegyző hitelesíti.

Kihelyezett polgári szertartás

Manapság egyre népszerűbb kihelyezett polgári szertartást rendezni. Ez azt jelenti, hogy nem a házasságkötő teremben kerül sor az esketésre, hanem a pár dönti el, milyen helyszínt választ; lehet ez a vacsora helyszínén, a szülői ház kertjében vagy egy romantikus természeti környezetben. Azonban ehhez tudni kell azt is, hogy Magyarországon, de főleg Budapesten nem minden anyakönyvvi hivatal hajlandó kihelyezett szertartást végezni. A fővárosban csak a II., V., és XI. kerület anyakönyvvezetői tartanak a saját kerületükben ilyen szertartásokat, és csakis a hivatali órák után. Ez azt jelenti, hogy egy szombati esküvő esetében is csak akkor mennek kihelyezett esküvőre, mikor már az anyakönyvvi hivatalban nincs több esketés azon a napon. Vidéken egy kicsit más a helyzet, nagyobb százalékban vállalnak az anyakönyvvezetők a saját körzetükben kihelyezett szertartást, ezt mindig már a bejelentkezéskor tisztázni kell.

Ha mindenképpen ragaszkodtok a kihelyezett szertartáshoz akkor is, ha a területileg illetékes anyakönyvvezető nem vállal ilyet, természetesen van megoldás, egy úgynevezett megerősítő szertartás keretében. Ez azt jelenti, hogy egy általatok megjelölt időpontban két tanúval elmentek az anyakönyvvezetőhöz  és ő összead benneteket. Az esküvő napján pedig egy megerősítő szertartás történik, amiről természetesen csak ti tudjátok, hogy nem valódi, egyébként minden úgy történik, mintha akkor kötnétek házasságot.

 

Kellemes napot mindenkinek,

Darvas Piroska

esküvői tanácsadó, esküvőszervező

www.pontnektek.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pontnektekeskuvoszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr401898770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása